ro | en
ArgumentNr. 7/2015

Efectele cercetării preliminare asupra proiectului și a derulării lucrărilor de restaurare.

Rezumat

Articolul are ca punct de plecare parcursul și o minimă diferențiere între proiectarea de arhitectură pentru obiective noi, oricare ar fi acestea, unde cercetarea trebuie să fie prezentă ocupând un loc important în demersul strategic de dezvoltare a investiției ulterioare, și proiectarea din domeniul restaurării unde gradul de interferență între cercetare și proiectare este mult mai pregnant. Cercetarea preliminară în procesul de restaurare reprezintă primul punct și primul pas în demararea proiectului.

Spre deosebire de proiectul obișnuit de arhitectură, unde edificiul rezultă în urma unei gândiri abstracte de proiectare, schițele premergând întotdeauna șantierului, în restaurare se pornește “în sens invers”, de la o situație existentă, deciziile luându-se în urma unei analize exhaustive a obiectului de arhitectură, din diferite puncte de vedere.

Am ales să privim asupra unei case unde cercetarea este când dusă la extrem până în cel mai mic detaliu când ignorată ca parcurs și etapă în procesul de proiectare. Prezentarea dezvoltă studiul de caz - Palatul Jean Mihail respectiv Muzeul Național de Artă Craiova .

Download


Alte articole

Anca Mihaela Constantin
Reabilitare sustenabilă la nivelul spațiului public urban (2014)

Anca Mihaela Constantin
Pop-up architecture - spațiul public la pachet (2013)

Veronica Zybaczynski
Culoarea ca experiment urban (2013)

Anca Mihaela Constantin, Livio Dumitriu
Studii si aplicatii_UPGRADE_Pratt Institute NY (2012)

Veronica Zybaczynski
Culoarea în reabilitare. Metode de investigare și intervenție. Exemple de reabilitare cromatică. (2012)

Anca Mihaela Constantin
Studiu de caz Casa Fântâneanu Slatina: propunere spre clasare și restaurare (2010)