ro | en
ArgumentNr. 2/2010

Studiu de caz Casa Fântâneanu Slatina: propunere spre clasare și restaurare

Rezumat

Subiectul propus în lucrare are ca prim scop aducerea în discuție a procesului de clasare a unei clădirii cu valoare arhitectural estetică aflată în orașul Slatina – jud. Olt.

Dacă punctual, revitalizarea casei Fîntîneanu, ar readuce un imobil pe poziția pe care o merită, beneficiul ar fi maxim în sensul aducerii unei guri de aer într-o zonă a centrului vechi care agonizează de zeci de ani tocmai din cauza lipsei de atractivitate. Punctul forte al imobilul adus în discuție este dat de amplasarea lui la granița ce desparte zona vie- atractivă a orașului de zona care hibernează și se pierde cu fiecare metru pătrat de învelitoare, fațadă sau trotuar. Casa Fîntîneanu este un caz tipic pentru situațiile în care structura țesutului urban și configurarea parcelelor influențează hotărâtor arhitectura unui obiect. Casa Fîntîneanu este reprezentativă pentru perioada de sfârsit de secol XIX și început de secol XX dar unică dacă ne raportăm la limitele orașului. Procesul de clasare și dorința de consolidare și restaurare impune o serie de decizii extrem de importante atât la nivel estetic cât și la nivel funcțional, măsuri ce urmăresc imbunatatirea obiectului de arhitectură și implicit a spațiului perimetral exterior influențat de acesta.

Pentru consolidare și restaurare este nevoie de timp, pricepere și un buget generos. Pentru revitalizare, pentru aducerea la viață a casei este nevoie în primul rând de o decizie înțeleaptă asupra funcțiuni pe care o va primi. Aparent cele doua categorii de probleme sunt paralele. Independența este doar aparentă pentru că aspectul tehnic și funcțional nu pot fi separate nici un moment unul față de celălalt.

Download


Alte articole

Anca Mihaela Constantin, Veronica Zybaczynski, Severică Mitrache
Efectele cercetării preliminare asupra proiectului și a derulării lucrărilor de restaurare. (2015)

Anca Mihaela Constantin
Reabilitare sustenabilă la nivelul spațiului public urban (2014)

Anca Mihaela Constantin
Pop-up architecture - spațiul public la pachet (2013)

Anca Mihaela Constantin, Livio Dumitriu
Studii si aplicatii_UPGRADE_Pratt Institute NY (2012)