ro | en
ArgumentNr. 5/2013

Prezența pădurii în oraș la Karlsruhe, Germania și Carei, România – ocazie pentru evenimente culturale

Rezumat

Natura constituie o oază a paradisului în orașele de astăzi, care trebuie redescoperită, precum prințesa adormită din povestea fraților Grimm. Prezența ei poate fi diferențiată de la mica grădină a casei cu curte și tipologiile derivate la peisajul larg, al periferiilor urbane, cum ar fi centura verde. Acestui peisaj îi aparține și pădurea: ea este sau poate fi parte a centurii verzi, spațiu de recreere periurbană.

În această contribuție ne vom concentra însă asupra a două abordări diferite ale pădurii. La Karlsruhe, în Germania, oraș care se înscrie în tradiția abordării fondului silvic, pădurea ajunge până în centrul orașului, constituind încă de la punerea pietrei de temelie a orașului, un oraș baroc, proiectat, jumătatea nordică a acestuia. Alta este situația la Carei, în România. Deși și orașul Carei a fost găndit ca reședință nobiliară pentru un conte, precum Karlsruhe, aici s-a abordat modelul grădinii individuale, nu cel urban în integrarea pădurii. Castelul este pendantul casei individuale, înconjurat de o grădină extinsă, devenită astăzi parc, cu cea mai mare parte a suprafeței acoperită de pădure.

Aceasta este de fapt și tema lucrării: devenirea pădurii proiectate în conexiune cu reședința istorică nobiliară în ziua de astăzi. Pe lângă caracterul istoric și importanța pentru istoria peisajului, prezența unui astfel de element natural pregnant în sistemul urban prin valoare și dimensiune constituie ocazie pentru evenimente culturale, diferite în funcție de abordarea țării, și anume de evenimentele proiectate aibă loc în cadrul respectiv și de fondurile care pot fi accesate pentru acestea, inclusiv posibilitățile noilor media.

Download


Alte articole

Maria Boștenaru Dan
Arhitectura vernaculară a șvabilor sătmăreni (2019)

Maria Boștenaru Dan
Influența grădinilor japoneze asupra grădinilor contemporane (2017)

Jill Bouratoglou, Lia Dikigoropoulou, Maria Boștenaru Dan
Experiența de recenzie în atelierul de arhitectură virtual prin bloguri (2016)

Maria Boștenaru Dan
Educatia plastica asistata de calculator (2016)

Maria Boștenaru Dan
Land Art cu pereți verzi (2015)

Jill Bouratoglou, Lia Dikigoropoulou, Grace Dubon, Maria Boștenaru Dan, Dóczy Pál
Cercetarea prin proiect in arhitectura băilor termale (2015)

Maria Boștenaru Dan
Arhitectura de vilegiatură din Balatonfüred, Ungaria – traseu urban (2014)

Maria Boștenaru Dan, Diana Mendes
Aspecte economice ale mitigării riscului seismic în structura urbană și constructivă (2014)

Maria Boștenaru Dan
Participativismul și managementul dezastrelor (2012)

Maria Boștenaru Dan
Rudolf Fränkel în București, 110 ani de la naștere (2012)

Maria Boștenaru Dan
Impactul evenimentelor catastrofale asupra arhitecturii: relația cu reprezentarea în proiectul arhitectural/artistic (2010)

Maria Boștenaru Dan
Peisajul arhitectural din perioada interbelică și nevoia de regenerare astăzi. Parcurs geografic în România, Italia, Grecia, alte țări din Europa (2009)