Prezența pădurii în oraș la Karlsruhe, Germania și Carei, România – ocazie pentru evenimente culturale
- Maria Boștenaru Dan
Rezumat
Natura constituie o oază a paradisului în orașele de astăzi, care trebuie redescoperită, precum prințesa adormită din povestea fraților Grimm. Prezența ei poate fi diferențiată de la mica grădină a casei cu curte și tipologiile derivate la peisajul larg, al periferiilor urbane, cum ar fi centura verde. Acestui peisaj îi aparține și pădurea: ea este sau poate fi parte a centurii verzi, spațiu de recreere periurbană.
În această contribuție ne vom concentra însă asupra a două abordări diferite ale pădurii. La Karlsruhe, în Germania, oraș care se înscrie în tradiția abordării fondului silvic, pădurea ajunge până în centrul orașului, constituind încă de la punerea pietrei de temelie a orașului, un oraș baroc, proiectat, jumătatea nordică a acestuia. Alta este situația la Carei, în România. Deși și orașul Carei a fost găndit ca reședință nobiliară pentru un conte, precum Karlsruhe, aici s-a abordat modelul grădinii individuale, nu cel urban în integrarea pădurii. Castelul este pendantul casei individuale, înconjurat de o grădină extinsă, devenită astăzi parc, cu cea mai mare parte a suprafeței acoperită de pădure.
Aceasta este de fapt și tema lucrării: devenirea pădurii proiectate în conexiune cu reședința istorică nobiliară în ziua de astăzi. Pe lângă caracterul istoric și importanța pentru istoria peisajului, prezența unui astfel de element natural pregnant în sistemul urban prin valoare și dimensiune constituie ocazie pentru evenimente culturale, diferite în funcție de abordarea țării, și anume de evenimentele proiectate aibă loc în cadrul respectiv și de fondurile care pot fi accesate pentru acestea, inclusiv posibilitățile noilor media.