ro | en
ArgumentNr. 11/2019

Arhitectura vernaculară a șvabilor sătmăreni

https://doi.org/10.54508/Argument.11.09

  • / Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, România

Rezumat

Aceasta este o tipologie de arhitectură vernaculară cu privire la care au existat diferite teze dacă acestea derivă din locurile de origine de imigrare sau au fost însușite în interacțiune cu locurile în care s-au așezat coloniștii. Ne-am axat pe locuințele vernaculare ale șvabilor sătmăreni. Spre deosebire de șvabii bănățeni, acești coloniști au fost aduși de contele de Károlyi, conte maghiar, și nu central de la Viena de Maria Tereza. Mai mult, este vorba de un grup etnic unitar, toți originari din Suabia Superioară din regiunile Biberach și Ravensburg. În această cercetare am vizitat muzeul Suabiei Superioare din Kürnbach, care cuprinde case din ultimii 500 de ani, deci și dinainte de emigrare, și muzee ale satului din România (Astra și București), unde însă am găsit case bănățene. Am vizitat muzeul șvabilor din Petrești, județul Satu-Mare, o casă conservată in situ, construită la 1871. Și de asemenea o casă a strămoșilor proprii, pe care Forumul Democrat al Germanilor din România o renovează ca spațiu de expoziție. Această casă datează dinainte de 1850. Din cercetarea bibliografică reiese că și șvabii din Ungaria (muzeul din Szentendre) au aceeași tipologie de casă. Amenajarea de interior a locuinței șvabilor sătmăreni poate fi studiată în afară de localitatea Petrești și la muzeul central al șvabilor din Ulm. Locuințele șvabilor sătmăreni au fost relevante și pentru cercetarea privind cutremurul din Érmellék din 1834 în care intensitatea seismică a fost măsurată pe baza avariilor la acest tip de case vernaculare. Din acest motiv am modelat casa tipică în 3D și am colectat datele de vulnerabilitate seismică. Este posibil ca tipologia moștenită din Suabia Superioară să fi dispărut ca urmare a cutremurului având în vedere că avem păstrate case care au această vârstă.

Download


Alte articole

Maria Boștenaru Dan
Influența grădinilor japoneze asupra grădinilor contemporane (2017)

Jill Bouratoglou, Lia Dikigoropoulou, Maria Boștenaru Dan
Experiența de recenzie în atelierul de arhitectură virtual prin bloguri (2016)

Maria Boștenaru Dan
Educatia plastica asistata de calculator (2016)

Maria Boștenaru Dan
Land Art cu pereți verzi (2015)

Jill Bouratoglou, Lia Dikigoropoulou, Grace Dubon, Maria Boștenaru Dan, Dóczy Pál
Cercetarea prin proiect in arhitectura băilor termale (2015)

Maria Boștenaru Dan
Arhitectura de vilegiatură din Balatonfüred, Ungaria – traseu urban (2014)

Maria Boștenaru Dan, Diana Mendes
Aspecte economice ale mitigării riscului seismic în structura urbană și constructivă (2014)

Maria Boștenaru Dan
Prezența pădurii în oraș la Karlsruhe, Germania și Carei, România – ocazie pentru evenimente culturale (2013)

Maria Boștenaru Dan
Participativismul și managementul dezastrelor (2012)

Maria Boștenaru Dan
Rudolf Fränkel în București, 110 ani de la naștere (2012)

Maria Boștenaru Dan
Impactul evenimentelor catastrofale asupra arhitecturii: relația cu reprezentarea în proiectul arhitectural/artistic (2010)

Maria Boștenaru Dan
Peisajul arhitectural din perioada interbelică și nevoia de regenerare astăzi. Parcurs geografic în România, Italia, Grecia, alte țări din Europa (2009)