ro | en
ArgumentNr. 4/2012

Upgrade vis-a-vis de spațiul public azi – considerații privind răspunsul arhitecturii la problemele comunității

Rezumat

Problema spațiului public este dezbatută de specialiști din diverse domenii, constituind o temă perfectă pentru o abordare interdisciplinară. Arhitecți, alături de filosofi, sociologi, psihologi își aduc aportul în acest demers, pornind de la cerințele societății contemporane în scopul formulării unui răspuns pertinent.

Ce înseamnă societatea contemporană? Care este cererea din partea societății și care este răspunsul pe care poate să îl dea arhitectura? Care este cauza apariției unor noi domenii de activitate și a modernizării continue a altora? Vor fi discutate trei concepte considerate a fi importante: COMUNICARE-PARTICIPARE-EXPERIMENTARE

Se va verifica valabilitatea fiecăruia vis-a-vis de situația contemporană. Un răspuns plauzibil dat de arhitectură poate fi “conceperea non-finită a spațiului” în relație cu problemele comunitare.

Ce înseamnă comunitate? Care este legătura dintre individ și comunitate și cum se pot cimenta aceste legături ? Cum poate fi scos individul din inerție din punctul de vedere al arhitecturii?

Cu rezultate satisfăcătoare sau mai puțin, arhitectura contemporană tinde să devină o știință globală asupra omului, fiind “in același timp act de cultură și act de civilizație” (Daniela Radulescu Andronic, Arhitectura cetrelor culturale moderne, 1996, p.14). Ea se sprijină pe rezultatele analizelor sociologice, psihologice, pe rezultate extrase din studiile biologice și pe filosofie. Într-o actualitate incertă în valori, filosofia contemporană propune diverse abordări. Nevoia de filosofie este tocmai expresia modului de a fi al gândirii.

Download


Alte articole

Mihaela Zamfir (Grigorescu), Marina Mihăilă
Tematică vs. exerciții de arhitectură: tendințe în arhitectura contemporană reflectate în atelierul de proiectare la anii IV-V, școala de arhitectură_UAUIM (2017)

Mihaela Zamfir (Grigorescu)
Locuință pentru două generații, destinul unui concept (2015)

Mihaela Zamfir (Grigorescu), Mihai Viorel Zamfir
Comunități sustenabile în contextul îmbătrânirii societății. Premise pentru arhitectură (2014)

Ștefan Mihăilescu, Marina Mihăilă, Mihaela Zamfir (Grigorescu)
3 studii de caz – o discuție asupra ambientului sustenabil (2014)

Mihaela Zamfir (Grigorescu)
SCHIMB CULTURAL - ]TRANS[CULTURAȚIE- ]TRANS[ARHITECTURĂ (2013)

Mihaela Zamfir (Grigorescu)
Upgrade vis-a-vis de Lipscani. Identitatea locală între valoare culturală și valoare de utilizare (2012)

Mihaela Zamfir (Grigorescu)
Reabilitarea ansamblurilor rezidențiale colective ca factor regenerator al peisajului urban și arhitectural. Aplicație la blocurile din panouri mari prefabricate (2009)