ro | en
ArgumentNr. 7/2015

Gândind reconectarea urbană – arhitectură, cercetare prin proiect | studiu de caz – Mayfair development

Rezumat

Atunci când reflectăm la tema reconectării urbane, ‘mărimea’ (scara de intervenție) este adesea semnificativă în termeni de importanță și relații stabilite. O ruptură, segregare sau gol de informație în teritoriul orașului presupune o promisiune interesantă a reparării relațiilor și legăturilor stabilite în ținut, transferând discontinuitățile în variabile necunoscute pentru uniformizare, și translatând funcțiunile de continuitate în inserții programatice sau legături puternice noi implementate la nivel urban. Noile ‘scrieri’ în informația orașului pot constitui premisele unor noi poli de interes și noi setări minunate care să facă referință la viața orașului, economia și cultura sa. Fenomenul nu este foarte bine cunoscut, dar mecanismele procesului de reconectare pot funcționa cel puțin ca legătură primară cu texturile predefinite ale orașului, tipologiile, centrul/inima sa, etc. In aceasta idée, orașul ar putea fi considerat generic, tipologic, ca sursă de informație, energie, un “motor”.

Dezvoltarea Mayfair a imaginat un proiect urban de mari dimensiuni pentru un sit de 4 ha în zona de nord-est a Ploieștiului. Abordarea conceptuală s-a bazat pe gândirea reconectării urbane, situl fiind unul industrial abandonat (4ha) – utilizat în trecut ca abator, și integrând de asemenea un sit al unui târg urban de periferie (talcioc) cu o suprafață similară. Proiectul de dezvoltare a imaginat o extensie a spațiului urban în zona industrială, în trecut foarte prezentă pe tot conturul orașului, și a propus o inserție multiplă cu funcțiune mixtă pentru un investitor privat, cu spații de hotel și birouri, unități de locuit și servicii. Suprafețele similare de teren aparținând consiliului local au fost prezentate cu titlu ilustrativ ca o extindere a viziunii echipei de arhitecți, sub forma unui spațiu public urban multi-scop – cu menținerea și extinderea spitalului din zonă, imaginarea unui mall urban și a unei piețe publice pentru târguri și evenimente urbane, dar și propunerea unei inserții de dominantă verticală, un turn de 80 de metri, pentru vizibilitate, - turn cu o funcțiune mixtă – birouri și rezidență.

Cuvinte cheie: reconectare, cercetare prin proiect, arhitectura, urbanism, proiectare

Download


Alte articole

Marina Mihăilă, Mihaela Ciolache, Raluca Pestisanu, Andra Giuglea, Mara Vasile, Ștefan Mihăilescu
Revizitand arhitectura contemporana ca tribut: un ghid al Bucureștiului de secol 21 (2018)

Marina Mihăilă, Cristina Enache
O discuție: (Framing) Imaginile în mișcare pentru arhitectură și discursul critic arhitectural - semantici și forme (2017)

Mihaela Zamfir (Grigorescu), Marina Mihăilă
Tematică vs. exerciții de arhitectură: tendințe în arhitectura contemporană reflectate în atelierul de proiectare la anii IV-V, școala de arhitectură_UAUIM (2017)

Marina Mihăilă
#muzeuldearhitectura – ca formă de educație (2016)

Marina Mihăilă, Cristian Bănică
House-housing – abordări în designul arhitectural | 2 studii de caz realizate (2015)

Marina Mihăilă, Cristian Bănică
House-housing – abordări în designul arhitectural | 2 studii de caz realizate (2015)

Ștefan Mihăilescu, Marina Mihăilă, Mihaela Zamfir (Grigorescu)
3 studii de caz – o discuție asupra ambientului sustenabil (2014)

Marina Mihăilă
Despre experimente și arheologii urbane. București (2013)

Marina Mihăilă
Memoria Urbană. Continuitate (2012)

Cristian Bănică
Urban Transformers_ Studiu de caz transformare urbană. Bucureștiul între două lumi și forțele ce transformă orașul (2011)

Marina Mihăilă
Despre inserții urbane și discontinuități de spațiu (2010)

Marina Mihăilă
Ar(t)chitecture_artă, imaginație, percepție, arhitectură_ (2009)