ro | en
ArgumentNr. 7/2015

Cercetare prin proiectare – arh. Norman Foster

Rezumat

Am prezentat în această lucrare, o dare de seamă asupra situației reale a consumului resurselor naturale precum și efectul măsurat al dezvoltarii societății umane. Acesti factori conduc spre adoptarea căt mai urgentă de măsuri economice care să compenseze pierderile actuale. Am observat cum state dezvoltate refuză să participe la efortul general de diminuare al consumului, punănd accentul pe dezvoltare tehnologică care să susțina infinit nevoile umane în continuă creștere. Pentru a observa în detaliu în ce masura tehnologia este o solutie viabilă am cercetat două exemple de dezvoltări umane care incearcă în mod diferit să utilizeze concepte de sustenabilitate și (re)generare de resurse.

În primul caz, Masbar este o realizare tehnologică de cel mai înalt nivel, într-o țară care-și permite să realizeze investiții masive în cercetare și profesioniști, un exemplu asupra modului în care omul iși alege conștient să se izoleze de cadrul natural, raportarea la acesta se realizează strict din punct de vedere al eficienței, al orientării și al captării de energie.

Din momentul în care Steve Jobs a făcut anunțul că firma de arhitectura Foster and Partners va proiecta sediul central “Apple” din Cupertino, California, a fost evidentă intenția de a scoate pe piață o clădire unicat cu mare încărcătură simbolică. Toate elementele de design au devenit extrem de vizibile prin promovarea specială (specifica Apple) pentru a crea o imagine de ansamblu de dezvoltare sustenabilă.

Download


Alte articole

Marina Mihăilă, Mihaela Ciolache, Raluca Pestisanu, Andra Giuglea, Mara Vasile, Ștefan Mihăilescu
Revizitand arhitectura contemporana ca tribut: un ghid al Bucureștiului de secol 21 (2018)

Ștefan Mihăilescu
Acoperișul verde: natura urbană și designul sustenabil (2017)

Ștefan Mihăilescu
Concursurile studențești / demers de cercetare (2016)

Ștefan Mihăilescu
Arhitectura star versus arhitectura sustenabilă (2014)

Ștefan Mihăilescu, Marina Mihăilă, Mihaela Zamfir (Grigorescu)
3 studii de caz – o discuție asupra ambientului sustenabil (2014)

Ștefan Mihăilescu
Sustainable cities (2013)

Ștefan Mihăilescu
Sustenabilitate: reducerea costurilor energetice în cazul clădirilor existente (2012)