ro | en
ArgumentNr. 4/2012

Sustenabilitate: reducerea costurilor energetice în cazul clădirilor existente

Rezumat

Din anul 2007, după integrarea Romaniei în Uniunea Europeana, procesul de finanțare a programului național de reabiliare termică a locuințelor adresat în special blocurilor din cartierele dormitor, a căpătat mai multă fortă financiară. O parte a banilor necesari vin direct de la bugetul Uniunii Europene în cadrul programelor susținute de Banca Europeană de Investiții (BEI).

Prin reabilitarea termică a clădirilor se urmăreste reducerea pierderilor de căldura, a consumurilor energetice și de combustibil și prin aceasta reducerea costurilor de întretinere pentru încalzire și alimentare cu apă caldă de consum, îmbunatățind în același timp condițiile de igienă și confort termic interior ale clădirilor.

Programul de reabilitare termică poate promova avantaje directe din punct de vedere financiar pentru o locuiță izolată termic. Investițiile din țara nostră vor servi mult timp ca studiu de caz, pentru că trecerea timpului va face vizibil modul în care clădirile termoizolate cu polistiren se comportă. Se va vedea cum o investiție minimă conduce la slaba comportare în timp a placărilor în polistiren a fațadelor.

Pe parcursul acestei lucrări, voi prezenta o scurtă situație economică axată în special pe reabilitările termice realizate în București, pe numărul de imobile termoizolate și prețul lucrării raportat la metru pătrat.

In final, lucrarea conține o prezentarea a aspectelor pozitive și negative ale procesului de termoizolare a imobilelor și a modului în care a fost pus în practică în Romănia.

Download


Alte articole

Marina Mihăilă, Mihaela Ciolache, Raluca Pestisanu, Andra Giuglea, Mara Vasile, Ștefan Mihăilescu
Revizitand arhitectura contemporana ca tribut: un ghid al Bucureștiului de secol 21 (2018)

Ștefan Mihăilescu
Acoperișul verde: natura urbană și designul sustenabil (2017)

Ștefan Mihăilescu
Concursurile studențești / demers de cercetare (2016)

Ștefan Mihăilescu
Cercetare prin proiectare – arh. Norman Foster (2015)

Ștefan Mihăilescu
Arhitectura star versus arhitectura sustenabilă (2014)

Ștefan Mihăilescu, Marina Mihăilă, Mihaela Zamfir (Grigorescu)
3 studii de caz – o discuție asupra ambientului sustenabil (2014)

Ștefan Mihăilescu
Sustainable cities (2013)