ro | en
ArgumentNr. 9/2017

Acoperișul verde: natura urbană și designul sustenabil

  • / Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, România

Rezumat

Legătura dintre om și natură, atât de brusc întreruptă în cadrul orașului a căpătat o șansă în plus odată cu aplicarea principiilor sustenabile care au condus la realizarea de sere de mari dimensiuni în clădiri, pline de vegetație precum și conceptul de terasă verde, rezultând un mediu verde controlat în proporție de 100% de către om. Restabilirea legăturii dintre om și cadrul „natural” are efecte benefice asupra sănătății noastre. Acest fapt este vizibil prin diminuarea stresului, scăderea tensiunii din mușchi și obținerea unui climat mai relaxat și mai liniștit care îmbunătățește inclusiv relațiile sociale din cadrul imobilelor.

Dată fiind lipsa de vegetație din orașe, prezența spatiilor verzi pe clădiri alături de spațiile publice produce efecte pozitive atât în mentalul oamenilor cât și în plan economic. Aceste spații ajung să fie scoase pe piață mult mai ușor, vândute sau închiriate la un preț mai bun din cauza caracterului lor plăcut și al posibilității de îmbunătățire a stării de spirit. Cedarea unor metri pătrați din suprafața construită sau investiția mai mare în terase și acoperișuri verzi este o modalitate de a obține un spațiu ușor de inchiriat sau de plasat pe piața imobiliarelor.

Apariția acoperișurilor verzi permite rezolvarea problemelor legate de suprafețe largi orizontale aducând un plus estetic acestora. Acoperișurile verzi sunt utilizate pe scară tot mai largă pentru că scad consumul de energie (prin mărirea gradului de izolare termică), diminuează efectul de încălzire urbană datorat suprafețelor mari de terasă și efectul de gaze de seră.

Download


Alte articole

Marina Mihăilă, Mihaela Ciolache, Raluca Pestisanu, Andra Giuglea, Mara Vasile, Ștefan Mihăilescu
Revizitand arhitectura contemporana ca tribut: un ghid al Bucureștiului de secol 21 (2018)

Ștefan Mihăilescu
Concursurile studențești / demers de cercetare (2016)

Ștefan Mihăilescu
Cercetare prin proiectare – arh. Norman Foster (2015)

Ștefan Mihăilescu
Arhitectura star versus arhitectura sustenabilă (2014)

Ștefan Mihăilescu, Marina Mihăilă, Mihaela Zamfir (Grigorescu)
3 studii de caz – o discuție asupra ambientului sustenabil (2014)

Ștefan Mihăilescu
Sustainable cities (2013)

Ștefan Mihăilescu
Sustenabilitate: reducerea costurilor energetice în cazul clădirilor existente (2012)