ro | en
ArgumentNr. 5/2013

Sustainable cities

Rezumat

Sustenabilitatea nu este o problema legata doar de mediu. Ea este in egala masura legata de caracterul social si estetic. In orasul real, modalitatea de a obtine caracteristicile dorite, trebuie sa reusim sa echilibram cele trei cerinte ce tin de mediu, societate si alcatuirea spatiala. Din punct de vedere al agendei municipale trebuie realizata o convergenta a celor trei aspecte.

Pe parcursul timpului orasele sau dezvoltat si au crescut pentru a face fata cerintelor economice si nevoilor in continua schimbare ale locuitorilor. Aceasta dezvoltare a consumului a avut o urmare directa in cresterea cantitatilor de materie prima necesare pentru productie si in egala masura a dus la cresterea cantitatilor de deseuri si emisiei de gaze de sera. Pornind de la acest fapt, orasele privesc dezvoltarea sustenabila ca metoda unica de imbunatatire a infrastructurii, de a imbunatatire a calitatii vietii locuitorilor si in principal ca modalitate directa de a reduce costurile de mentenanta ale orasului.

Societatea isi modifica in timp aspiratiile si directiile de dezvoltare, si orasele trebuie sa se adapteze in mod direct si din mers acestor transformari.

Modalitate a orasului de a inainta in directia sustenabilitatii este de a se pastra intr-o forma compacta.

Orasele au aparut pentru a pune in contact un numar cat mai mare de persoane, persoane care-si cauta de lucru si care practica un schimb liber de idei. In aceasta lume globala, persoanele trebuie si pot sa faca alegeri in fiecare zii. Pornind de la aceasta idee, spatiul public din oras trebuie sa aiba parte de un design de calitate care sa placa si a ajute locuitorii orasului.

Download


Alte articole

Marina Mihăilă, Mihaela Ciolache, Raluca Pestisanu, Andra Giuglea, Mara Vasile, Ștefan Mihăilescu
Revizitand arhitectura contemporana ca tribut: un ghid al Bucureștiului de secol 21 (2018)

Ștefan Mihăilescu
Acoperișul verde: natura urbană și designul sustenabil (2017)

Ștefan Mihăilescu
Concursurile studențești / demers de cercetare (2016)

Ștefan Mihăilescu
Cercetare prin proiectare – arh. Norman Foster (2015)

Ștefan Mihăilescu
Arhitectura star versus arhitectura sustenabilă (2014)

Ștefan Mihăilescu, Marina Mihăilă, Mihaela Zamfir (Grigorescu)
3 studii de caz – o discuție asupra ambientului sustenabil (2014)

Ștefan Mihăilescu
Sustenabilitate: reducerea costurilor energetice în cazul clădirilor existente (2012)