ro | en
ArgumentNr. 5/2013

ARHIPERA - arhitectură pe limită

Rezumat

Ce este Arhipera?

Arhipera este manifestarea arhitecturii în Peras (<πέρας, gr. - limită). Este intersecția dintre arhitectură și limită. Este arhitectură pe limită. Iar limita poate fi spațială, temporală, conceptuală, morală; poate fi de natură fizică, incluzând tectonicul și biologicul; poate fi impusă sau asumată; poate fi mobilă sau fixă. Arhipera se așează pe margine, hotar, graniță, construită pe linia unde două entități separate se ating fără a se contopi. Rolul ei este să devină posibilă și să aparțină ambelor. Altfel spus, să deschidă limita, să o anhileze.

Arhitectura are nevoie de un context care să o genereze. Arhipera se desfășoară într-un context incapabil să genereze arhitectură: așezări aflate în sărăcie extremă.

Arhitectura este funcțiune și formă. Arhipera propune o funcțiune minimală și o formă eliberată de estetizări. Arhipera are ca obiective incluziunea socială și crearea unui model de intervenție urbană și arhitecturală pentru construirea de locuințe sociale în situații limită.

Arhitectura negociază relația dintre interior și exterior. Arhipera propune un spațiu construit permeabil, maleabil, permisiv și un spațiu deschis susceptibil de a fi convertit în încăpere.

Arhitectura are contururi determinate, are suprafață și perimetru. Arhipera evoluează, se transformă, se metamorfozează, se hibridizează. Este o matrice de creștere. Are perimetru doar la un moment dat. Este o ființă vie, un organism care se dezvoltă organic.

Arhitectura răspunde unui program economic și social. Arhipera este generată de social și susține un program economic. Arhipera urmărește un efect social maxim utilizând un minim de resurse materiale.

Arhitectura este concepută de arhitect. Arhipera este concepută de arhitect și comunitate, este rodul proiectării participative.

Arhitectura este dependentă de un buget. Arhipera generează bugetul necesar. Arhipera reciclează, reinterpretează, reintegrează.

Arhitectura trebuie întreținută astfel încât să-și mențină aspectul originar. Arhipera se modifică odată cu fiecare intervenție. Se reinventează în timpul utilizării.

Download


Alte articole

Lorin Niculae, Ana-Dora Matei, Alecsandru Vasiliu
Casa din zori (2018)

Lorin Niculae
Inovația în design. O reconsiderare necesară (2017)

Lorin Niculae
Educația non-formală în învățământul de arhitectură (2016)

Lorin Niculae
Proiectul de arhitectură ca act de cunoaștere (2015)

Lorin Niculae
Proiectarea comunicativă, factor cheie al sustenabilitatății arhitecturii sociale (2014)

Lorin Niculae
Locuința socială în sărăcie extremă (2012)

Lorin Niculae
Roșia Montană, patrimoniul condamnat (2010)