ro | en
ArgumentNr. 5/2013

Experiment urban – analiză și expresie

Rezumat

Obiectul de arhitectura reprezinta interactiunea intre materie si definirea acesteia. Limbajul ghideaza constructia in diferite etape ale conturarii acesteia. Limba materna a arhitectilor este spatiul spunea candva Italo Calvino. Conlucrarea acestora a compus un prim raspuns in sit real al studentilor de la facultatea de arhitectura.

Exercitiul de proiectare propus de atelierul nostru s-a desfasurat in centrul istoric al capitalei. Lectura care ne-a insotit pe parcursul proiectului a fost cea apartinand lui Charlie Simic din “Street Corner Theology”: “Dezordinea orasului parea sacra. Toate lucrurile erau legate intre ele. Suprateranul asemeni subteranului. Iar noi - fragmente ale unui intreg nedeclarat.” Si tot Simic spunea ca “ Intelesul este intotdeuna in cautare de sine. Revelatii nebanuite ne asteapta la urmatorul colt de strada.”

Exercitiul propus studentilor in prima parte a semestrului 3 de studiu la Facultatea de Arhitectura in cadrul Atelierului de Proiectare face parte dintr-un proces mai larg de aprofundare si insusire a unei serii de cunostinte teoretice, abilitati, deprinderi si cunostinte necesare viitorilor arhitecti. Gama de abilitati necesar fi insusite in cursul procesului didactic de atelier corespunzator anului 2 de studiu cuprinde notiuni legate de conformarea obiectului de arhitectura, date referitoare la intelegerea proceselor ce sustin activitatea umana si bineinteles date referitoare la context. Proiectul propus porneste cu exercitiul lecturii locului caruia ii va fi incredintat obiectul. Acesta pleaca de la cunoasterea datelor ce tin de analiza amplasamentului si intelegerea proceselor firesti ce apartin vietii si relatiile sociale inter-umane. Pasul urmator a avut drept tinta formularea unui raspuns propriu, nuantat de modul personal de percepere si intelegere al amplasamentului in forma unui obiect architectural si explorarea potentialului expresiv al formei si materialului in scopul materializarii intentiei declarate. Analiza si intelegerea formei spatiale in relatie cu materialul din care aceasta urmeaza a fi creata are drept scop intelegerea faptului ca un obiect de arhitectura este o alcatuire complexa conturata de o structura si un material specific in stransa legatura cu spatiul din care acesta face parte.

Exercitiul formulat final de fiecare student a explorat potentialul expresiv al formei in relatie directa cu structura si materialul din care aceasta este realizat, propunand o intelegere cat mai fireasca a spatiilor interioare create, dar si a celor exterioare generate prin amplasarea noului obiect.

In cautarea unui limbaj architectural, inregistrarile noastre transforma contururile unei prezente vizibile si invizibile ale mediului, intruchipand legatura intre activitatea umana in relatie cu existentul.

Download


Alte articole

Anca Mitrache
Versatilitatea și spațiul construit (2021)

Anca Mitrache
Explorări urbane – Calea Moșilor, București (2018)

Anca Mitrache
Formă și compoziție în arhitectură. O critică (2017)

Anca Mitrache, Anda-Ioana Sfinteș
Proiectul de arhitectură vs. scenariul de locuire (2016)

Anca Mitrache
Proiectul de arhitectură ca proces (2015)