ro | en
ArgumentNr. 2/2010

Metode de protecție în primă urgență pentru monumentele aflate în pericol. Studiu de caz: castel Pelișor

Rezumat

Printre primele călătorii întreprinse de către Prințul Carol în Principatele Unite a fost și aceea de la mănăstirea Sinaia, în zilele de 5 - 6 August 1866. Locurile i-au plăcut atât de mult încât revine și în anul următor.

În vara anului 1870, Domnitorul Carol vizitează din nou Sinaia, iar la 2 August 1871 o aduce și pe principesa Elisabeta, tânăra sa soție, cu care își petrece aici prima lor vară împreună.

Atunci hotărăsc ei construcția unei case de vară în „munții Prahovei” - „Proiectăm și noi construcția unui chalet elvețian, ca să avem unde ședea în timpul verei, căci aerul aici este mereu răcoros și curat”.

E chemat la mănăstire arhitectul vienez, profesorul Doderer, care sosește la 22 august 1872.

Curând după fixarea locului de construcție, la 15 octombrie 1873, sosesc și planurile trimise de Doderer, care fuseseră expuse la expoziția de la Viena și pe care Prințul le discuta pe teren cu colaboratorii săi.

La 22 august 1874 are loc cu mare solemnitate punerea pietrei fundamentale a Castelului Peleș: „Să se ridice acest castel și să fie cu bine terminat, pentru a deveni leagănul dinastiei mele, al dinastiei naționale”.

Download


Alte articole

Virgiliu Polizu, Mircea Căpățână
Scoaterea din pericol a clădirilor de patrimoniu (2010)

Virgiliu Polizu, Ruxandra Căpățână
Mănăstirea Voroneț. Completarea incintei istorice (2010)

Mircea Căpățână
Restaurarea muzeului Vila dr. N. Minovici (2010)