ro | en
ArgumentNr. 16/2024

Rolul magnetismului urban în dezvoltarea echilibrată a regiunii Dunării

https://doi.org/10.54508/Argument.16.12

  • / Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti, RO
  • / Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti, RO

Rezumat

Orașele de pe cursul Dunării se raportează la și relaționează cu axul dunărean în baza unor forțe de atracție, exprimând astfel afinitățile, conexiunile și interferențele prezente în dezvoltarea din punct de vedere urbanistic a acestui coridor. Dubla influență - a fluviului asupra orașelor dunărene și a orașelor între ele și asupra fluviului - se manifestă ca fenomen - denumit ,,magnetism’’, dar utilizat până acum doar în legătură cu influența dezvoltării urbane în teritoriul învecinat sau în relație cu o rețea de sistem de localități adiacente. Extrapolat din fizică în domeniul dezvoltării urbane, acest fenomen al magnetismului este analizat în această lucrare în scopul interpretării și evidențierii potențialului urban al orașelor Dunărene, a capacității lor de a depăși fazele de declin.

Axul fluvial Dunărea este abordat mai întâi prin prisma capacității sale de a genera dezvoltare, acesta fiind un coridor de transport prin care „undele magnetice” emise de activitățile ce se desfășoară pe Dunăre au influențat dintotdeauna și continuă să influențeze teritoriul aferent orașelor dunărene, mai ales a celor portuare. Pe de altă parte, în acest câmp de influență creat de fluviu, orașele au propriul lor magnetism, generând atât dezvoltare, conexiuni transversale, cât și discrepanțe, izolare și de- conectare, modelând astfel, pe direcții transversale, forța magnetică prezentă la nivel longitudinal. Această dublă relație de influență dintre Dunăre și orașele ei riverane va fi definită în cadrul acestei lucrări prin cercetarea în amănunt a determinantelor ei.

Cuvinte cheie

dezvoltare, influență, Dunăre, magnetism, echilibru

Download


Alte articole

Angelica Stan, Anca Mărgăritescu
Microspații urbane: între figurativ și operativ. Cadru metodologic de analiză (2024)

Angelica Stan, Andra Panait
Distanța și distanțarea în spațiile urbane publice în perioada pandemiei de Covid-19 (2022)

Angelica Stan
Câteva observații asupra modului în care se reflectă dunărea în mentalul locuitorilor ei. Un studiu de caz românesc: Dunărea de Jos, Orașul Giurgiu (2019)

Angelica Stan
Parcul urban – de la concept, la proiect (2015)