ro | en
ArgumentNr. 1/2009

Peisajul erei informaționale între tehnologie și genius loci

Rezumat

Consecintele Tehnologiei Informationale asupra spatiului urban sunt rezultate din tipologia activitatii – caracterizata de independenta spatiala, reducerea timpului in comunicatie, accesibilitatea informationala, conducand la noi organizari spatiale, modificarile pornind de la organizarea interna a orasului si pana la conexiunea acestuia in teritoriu. Forma orașelor se modifică spre o formă policentrică sau multi-centrică care să funcționeze ca întreg, fiind puternic structurată de marile rețele de circulație. Noua structură urbană este o structură de rețele, rezultatul fiind un organism caracterizat de independenta spatiala, mixitate functionala, alternanta tipologica.

Modul in care orasul european este afectat de consecintele evolutiei tehnologiei informatiei si comunicarii, se discuta in contextul globalizarii, al tendintei mondiale de uniformizare si al pericolului pierderii identitatii. Societatea informationala produce un nou context economic, social si cultural care plaseaza patrimoniul in centrul unui proces foarte rapid de industrializare (a informatiei si comunicarii). Paradoxal este faptul ca in era „societatii informationale”, cultura devine inima dezvoltarii economice, constituind in acelasi timp cea mai buna garantie pentru crearea unei identitati a Europei. Cultura si patrimoniul devin factori primi pentru constituirea sau consolidarea unei identitati, in sporirea atractivitatii si competitivitatii. Intr-o societate in care accentul se pune pe accesul la informatie si cunoastere, patrimoniul trebuie sa devina accesibil tuturor.

Download


Alte articole

Marina Mihăilă, Cristina Enache
O discuție: (Framing) Imaginile în mișcare pentru arhitectură și discursul critic arhitectural - semantici și forme (2017)

Cristina Enache
Intervenții în peisaj – de la eveniment la experiment (2013)

Cristina Enache
Identitate. Restructurare. Peisaj (2012)

Cristina Enache
Peisajul ca patrimoniu. Valoarea parcurilor monument. Studii: Parcul Carol și Parcul Știrbey (2010)