ro | en
ArgumentNr. 5/2013

Teatrul în spațiul urban. tendințele spectacolului dramatic la începutul unui nou secol

Rezumat

Ideea principală urmărită de studiul de față este necesitatea perpetuă de redefinire a spectacolului de teatru și a spațiului său de desfășurare, pentru a obține proliferarea acestei forme de artă în viitor. Tendința actuală a modelării permanente a spectacolului de teatru, pentru menținerea și creșterea interesului publicului, necesită cunoașterea, prin studierea trecutului, a factorilor ce cauzează schimbări dramatice atât în interpretare cât și în configurarea spațială, pentru a sublinia potențiale opțiuni în evoluția arhitecturii clădirilor de teatru. Ca o consecință a evoluției generale asistăm astăzi la schimbări de atitudine filosofică, precum ideea continuei schimbări, studierea zonelor de graniță, adevăruri relative cu privire la atitudinea în termeni ai valorii ​(acceptarea valorilor provenite din culturi diferite, re-discutarea necesităților umane) și reîntoarcerea atenției către oameni, către beneficiari sau utilizatori ai designului de spații teatrale. Arhitectura tinde către rezolvarea problemelor comunităților și colectivităților, acceptând diferențele culturale și gusturile, amplificând importanța emoțiilor și percepțiilor umane.

Există o multitudine de realizări remarcabile în domeniul spectacolului de teatru, ce uimesc prin îndrăzneală, performanță și prin modul în care răspund cerințelor funcționale și estetice; am selectat exemple dintr-o bibliografie extinsă, diverse moduri în care reprezentația teatrală cucerește spațiul urban, prezentându-le în lucrarea de față.

Un registru extrem de larg de opțiuni este posibil, aducând spectatorilor credința că în viitor și alte căi de acțiune vor fi posibile.

Cuvinte cheie: spectacol, teatru, spatiu public urban, amenajari si constructii efemere.

Download


Alte articole

Magdalena Stănculescu
Scenariu de regenerare urbană – evidențierea oportunității unui traseu pietonal urban (2015)

Magdalena Stănculescu
Revitalizarea unei zone prin inserția unei componente funcționale din sfera culturală - teatrul ca și clădire sau ca spațiu de desfășurare a spectacolului dramatic în aer liber - cu implicațiile directe în modul în care este influențat caracterul unei zone urbane bine definite, sau a unui cadru urban-industrial destructurat, ori a cadrului natural (2012)