ro | en
ArgumentNr. 2/2010

Reabilitarea și conversia parcurilor industriale în grădini ale viitorului

Rezumat

Peisagistica viitorului reprezintă o suprapunere a elementelor formale și informale a căror trăsătură comună generală o reprezintă diversitatea. Acesta este exprimată prin amprenta unică a proiectantului, a design-ului său precum și a locului însăși.

Utilizarea vechilor materiale precum metalul, sticla și lemnul se realizează în combinații absolut surprinzătoare dar perfect adaptabile în condițiile necesităților actuale.

Concursurile internaționale de design au permis alegerea celor mai bune soluții din toate punctele de vedere, istoric, urbanistic, peisagistic și social. Marele câștig al noilor creații peisagistice este însă altul și anume modul în care au fost create aceste parcuri, prin flexibilitate (pot suporta și alte transformări la rândul lor) și mai ales prin conversia altor funcțiuni care nu-și mai au rostul în necesitățile actuale, acestea fiind redate publicului. Au fost puse astfel în valoare atât monumentele de arheologie industrială cât și dorința locuitorilor și a oficialităților de a păstra memoria locului.

Exemple foarte reușite de asemenea parcuri sunt întâlnite în Germania: Dstruiger, Aqua Magica 2000 Bad Oeynhausen and Loehne, Postindustrial Topotek Eberswalde.

Download


Alte articole

Anca Stăncioiu
Reabilitarea și conversia clădirilor industriale (2014)

Anca Stăncioiu
Reabilitarea vechilor ansambluri de locuințe sociale (2014)

Anca Stăncioiu
Reabilitarea clădirilor de patrimoniu și conversia acestora în locuințe sociale pentru tineri (2010)