Alina VOICULEŢ

Hibridizarea în arhitectură și urbanism. Clădiri hibride și zone tip fringe belt

Abstract:

În acest context, studiul “Hibridizarea în arhitectură și urbanism - clădiri hibride și zone tip fringe belt” în orașul contemporan” - identifică anumite modalități și procese de abordare a patrimoniului urban, din perspectiva noilor media și culturii digitale recente. Rezultatele acestor procese de suprapunere critică și hibridizare dintre o entitate spațial-constructivă dezvoltată spontan (spațiul urban) și un proces artistic de avangardă (noile media, cultura digitală) – prin analogie cu ce se întâmplă în compoziția muzicală contemporană, în artele vizuale ori în artele spectacolului – constituie, cu certitudine, o metodă posibil a fi aplicată cu succes în arhitectură. Iar arhitectura orașelor noastre are nevoie de un astfel de proces de îmbogățire conceptual-formală, în contextul nevoii de definire a unei noi identități arhitecturale și urbane.

Astăzi, normalitatea și naturalețea vechii arhitecturi au fost înlocuite de hibrizi bizari, pe care, evident, suntem forțați să-i acceptăm în viața noastră.

Termenii au nevoie să fie combinați pentru a lămuri noile realități. Acest fenomen, denumit hibridizare generează arhitecturi și teritorii care nu se mai încadrează în nici una dintre categoriile cunoscute și care nu mai au nimic în comun cu formele tradiționale de clădire sau oraș. Provocarea este uriașă.

Download:

Publicat în Argument 2/2010


Articole de același autor:

Alina VOICULEŢ:
Dimensiunea formativă între tradiție și modernitate - Argument 8/2016
Mobilitatea ca punct de pornire în redefinirea relațională individ – oraș - teritoriu - Argument 7/2015
Ambient sustenabil între tehnologie și expresivitate - Argument 6/2014