ro | en
ArgumentNr. 13/2021

Revoluție. Analiza contextuală a imaginii și caracterizarea stilului și design-ului arhitectural post-pandemic

https://doi.org/10.54508/Argument.13.22

  • / stud., Universitatea Națională a Republicii Filipine– Diliman, Quezon City, PH

Rezumat

Pandemia de Covid-19 este o provocare la nivel global, care a determinat schimbări în toate instituțiile. A necesitat implementarea de inovații în special axate pe spațiu, atât pentru a limita contagierea, cât și pentru a crea noi formule arhitecturale cu potențialul de a revoluționa domeniul.

Articolul examinează cinci noi proiecte arhitecturale, create de artiști contemporani și publicate online, prin raportare la cele patru niveluri de analiză de imagine: semiotic, emblematic, contextual și evaluativ. Se studiază interacțiunea design-ului cu destinația și contextul construcției pentru a identifica noile tendințe și a realiza caracterizarea arhitecturii post-pandemice și a spațiului construit. Concluziile demonstrează versatilitatea, adaptabilitatea, lipsa de convenționalism și diversitatea soluțiilor arhitecturale formulate în contextul pandemiei și influențate de revoluțiile artistice sincrone. Tendințele observate în proiectele arhitecturale analizate joacă un rol semnificativ în stabilirea definiției și caracterizării arhitecturii epocii post-pandemice.

Cuvinte cheie

spații care respiră, arhitectură post-pandemică, putere emblematică, spații de locuit flexibile, spațiu speculativ

Download

Referințe

  1. Ackerman, J. S. (1962). A theory of style. The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 20(3), 227-237.
  2. Guillermo, A. G. (2001). Reading the Image. Image to Meaning: Essays on Philippine Art, 1-16.
  3. Lijuaco, C. (2020). Architect Carlo Calma Re-Shapes Home Design For Our Post-Pandemic New Normal. Tatler Philippines. https://ph.asiatatler.com/life/architect-carlocalmare-shapes-design-for-our-post-pandemic-new-normal. June 8
  4. Megahed, N. A., & Ghoneim, E. M. (2020). Indoor Air Quality: Rethinking rules of building design strategies in post-pandemic architecture. Environmental Research, 110471. 7
  5. Patterson, M. (2020). Architecture as performance art: evaluating “iconic power” in the development of two museums. American Journal of Cultural Sociology, 8(2), 158-190.
  6. Spennemann, D. H. (2021). Residential Architecture in a post-pandemic world: implications of COVID-19 for new construction and for adapting heritage buildings. Journal of Green Building, 16(1), 199-215.

Alte articole

Andre Magpantay
Religia și arhitectura. Explorând budismul contemporan în Templul Wat Rong Khun din Thailanda (2022)