ArgumentNr. 13/2021

Revoluție. Analiza contextuală de imagine și caracterizarea stilului și proiectării de arhitectură post-pandemică

https://doi.org/10.54508/Argument.13.22

  • / stud., Universitatea Națională a Republicii Filipine– Diliman, Quezon City, PH

Rezumat:

Pandemia de Covid-19 este o provocare la nivel global, care a determinat schimbări în toate instituțiile. A necesitat implementarea de inovații în special axate pe spațiu, atât pentru a limita contagierea, cât și pentru a crea noi formule arhitecturale cu potențialul de a revoluționa domeniul.

Articolul examinează cinci noi proiecte arhitecturale, create de artiști contemporani și publicate online, prin raportare la cele patru niveluri de analiză de imagine: semiotic, emblematic, contextual și evaluativ. Se studiază interacțiunea design-ului cu destinația și contextul construcției pentru a identifica noile tendințe și a realiza caracterizarea arhitecturii post-pandemice și a spațiului construit. Concluziile demonstrează versatilitatea, adaptabilitatea, lipsa de convenționalism și diversitatea soluțiilor arhitecturale formulate în contextul pandemiei și influențate de revoluțiile artistice sincrone. Tendințele observate în proiectele arhitecturale analizate joacă un rol semnificativ în stabilirea definiției și caracterizării arhitecturii epocii post-pandemice.

Cuvinte cheie: spații care respiră, arhitectură post-pandemică, putere emblematică, spații de locuit flexibile, spațiu speculativ

Publicat în Argument 13/