ArgumentNr. 13/2021

Heterotopii în vremea pandemiei

https://doi.org/10.54508/Argument.13.03

  • / lect.dr.arh., Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București, RO

Rezumat:

Articolul explorează impactul situației pandemice asupra funcțiunilor rezidențiale. În general, regulile de distanțare socială și protecție au făcut ca locuitorii să aibă o altă perspectivă asupra locuințelor. Dintr-o dată, căminul a constituit întreaga scenă a vieții, suplinind ceea ce nu se mai putea accesa în spațiul public: socializarea, sportul, distracția, munca etc. A fost normal atunci, ca spațiile și funcțiunile rezidențiale să sufere transformări. Aceste metamorfoze s-au insinuat în locuințe, definind spațiile astfel încât să servească potrivit situației generale. Articolul analizează câteva aspecte pe care starea pandemică le-a influențat sau schimbat în ”spații altfel”, heterotopii ca cele descrise de filozofului Michel Faucoult. Spații de criză, în vremuri de criză.

Cercetarea a pornit de la o experiență proprie, ca proiectant de arhitectură, și s-a dezvoltat într-o privire mai amplă asupra situației generale. Concluzia este că aceste ”spații altfel” sunt rezultatul adaptării omului la pandemie și dovedesc încă o dată capacitatea de a supraviețui, căutând mereu starea de echilibru.

Cuvinte cheie: pandemie, heterotopie, rezidențial

Publicat în Argument 13/


Alte articole:

Codruța Iana
Minimalismul lui Tadao Ando, continuator al filosofiei tradiționale japoneze zen (2011)

Codruța Iana
Analiză morfologică și aplicații în evaluarea patrimoniului (2010)

Codruța Iana
Sistemul de certificare de calitate „Building for life”. Exemplu de aplicare la reabilitarea cartierului Angel Town, Londra (2009)