ro | en
ArgumentNr. 5/2013

Experiment în Pasajul de la Universitate: Cultura vizuală în spațiile subterane de tranzit

Rezumat

Designul pasajelor subterane și a stațiilor de metrou a devenit, în ultima vreme în lume, din ce în ce mai interesant, un beneficiu adus utilizatorilor și un punct de atracție pentru turiști, reprezentând obiective de prestigiu pentru orașe.

În scopul obținerii unui spațiu subteran armonios, se impune o permanentă colaborare cu amenajările de la suprafață. Aceasta nu numai prin simpla prezență a acceselor ca inserție arhitecturală, ci ca un ansamblu complex de elemente construite sau de atmosfera ambientală.

În acest sens ne-a preocupat încurajarea practicilor participative la dezvoltarea de noi forme de expresie „street delivery” atât de prezente în spațiul cultural european; în cazul nostru am procedat la „subway delivery” o idee novatoare a comunicării de imagine cât și de atmosferă între fondul construit suprateran și spațiile subterane ale stațiilor de metrou și pasajelor pietonale.

În întregul demers al proiectului s-a încercat conștientizarea atât a publicului larg cât și a comanditarilor cu importanța culturii de masă, prin coborârea operelor de artă în cele mai circulate zone din București. S-a urmărit prin acest proiect, pe de o parte, crearea unor spații expoziționale personalizate în pasajele și stațiile de metrou, cât și umanizarea acestor zone subterane de tranzit, pe de altă parte.

De asemenea s-a încercat sprijinirea tinerilor artiști – studenți de la arhitectură și arhitectură de interior prin implicarea acestora în promovarea conceptelor, proiectelor de arhitectură de interior și design și încurajarea lor în executarea propriilor proiecte.

Finalizarea proiectului a constat în realizarea unor structuri spațiale modulare de afișare și ședere pentru pasajul subteran de la Universitate, în urma unui concurs studențesc desfășurat în două faze: concurs de idee și proiect de execuție.

Download


Alte articole

Dorina Onescu-Tărbujaru, Lucia Leca
PRISPA post Madrid (2014)

Dorina Onescu-Tărbujaru
Metode de abordare a reamenajărilor clădirilor de patrimoniu (2010)