ro | en
ArgumentNr. 4/2012

Metode

Rezumat

Locurile care pot fi considerate ca fiind cele mai reprezentative pentru timpul nostru, pentru actualul nostru, nu sunt altceva decat rezultanta acestora. Sunt acele locuri deconstruite, lipsite de arhitecturate; locuri care se sustrag strategiilor si planificarilor urbane facand totusi parte din spatiul urbanizat, locuri care au fost abandonate, care s-au abandonat “intre”, care reprezinta emanatiile unei societati abandonate ea insasi “intre”. Acest tip de teritorii sunt greu de inteles, de patruns, dat fiind ca ceea ce intriga atunci cand le acordam interesul nostru este tocmai aceasta plasare intr-o stare de “intre”, de intermediar; aceste transformari inconstiente si multiple care au in esenta lor, suma relatiilor pe care le intretin cu vecinatatea imediata; raportul pe care aceste teritorii le intretin cu notiuni ca miscare, alteritate, incert, caracterul lor actual, reprezinta tot atatea problematici pe care arhitectura trebuie sa le exploateze, trebuie sa le analizeze.

Aceste locuri “in asteptare”, intr-o stare intermediara, au reprezentat pentru Atelierul Master “Extreme limite” al Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii Libere din Bruxelles, terenul propice de exploatare al unei metode prospective. Aceasta explotare metodologice continua deja de cativa ani.

Atelierul este imaginat in primul rand ca un loc de schimb, de discutie, de dezbatere. Dialogul intre studenti, profesori si invitati din alte domenii ca filozofie, sociologie, arta, matematica transforma atelierul intr-un laborator de cercetare complex.

Download