ro | en
ArgumentNr. 3/2011

Reevaluarea modelelor ancestrale. Suprafață-Interfață. Discurs asupra conexiunilor vizuale - Cu trimitere în zona culturală a Anatoliei centrale

Rezumat

Suprafața arhitecturii contemporane se compune ca o suma reinterpretată a existentului.

Căutările prezente frecvent regăsesc, reinterpretează, prelucrează valori ale culturilor vechi. Ce asigura perenitatea valorii de model a unei arhitecturi, sau în ce masura reevaluarea il reimpune în context cultural diferit? Analiza comparată, leaga exemple, pe care aparent timpul, fenomenologia sociala, le desparte, dar noua sfera a esteticului globalizat le apropie.

Arhitectura contemporană, din punct de vedere al arhitecturii suprafeței, trece prîntr-un moment de confuzie, un moment al inspirațiilor formale frecvente din vechile culturi. Luciditatea epocii constă mai mult în capacitatea de a opera cu mijloace similare de compunere a imaginii, a suprafețelor, similaritate care transcede limitele culturale.Ce inseamna un cuplu vizual? Care sunt metodele de abordare ale unei comparatii bazate pe similaritate vizuală?

Revenind la mijloacele de compunere a suprafeței, obiectele prezente îmbracă forme din ce în ce mai fluide sau primare, într-o noua formă de interpretare a minimalismului.

Download


Alte articole

Ana Maria Crișan
Proiect de calatorie VORed|19112014. Studiu aplicat asupra drumului Voyage d’Orient - Le Corbusier (2015)