ro | en
ArgumentNr. 2/2010

Casa Braicoff. Proiect de restaurare și reconversie funcțională

Rezumat

imobilul BRAICOFF este amplasat în Centrul Bucureștilor, lângă Ateneul Român, în imediata vecinătate a Pieței Palatului, pe Str. Georges Clemenceau, colț cu Str. Episcopiei.

în decursul timpului, Str. Georges Clemenceau a purtat mai multe denumiri: Victoria (Victoriei), Corabia (Corabiei, Corăbiei), Georges Clemenceau, Gabriel Péri (Pery) și din nou Georges Clemenceau, din 1992 încoace.

Din punct de vedere al istoricului parcelei, din informațiile strânse și prezentate acum în baza Studiului istoric și de arhitectură realizat de arh. Dan D. Ionescu și inginer Ana-Maria Biro în anul 2008, se știe doar că aceasta a făcut parte dintre proprietățile boierilor Neculești, mari proprietari de terenuri și case între Grădina Episcopiei (azi Ateneul Român) și Piața Neculescului (Mică, azi Amzei), în secolele XVIII-XIX.

Din punct de vedere urbanistic, parcela a fost generată ca urmare a alinierilor succesive suferite de străzile limitrofe. Astfel, începând cu anul 1868, a fost aliniată Str. Corabiei (azi Georges Clemenceau), iar mai târziu, după 1872/1875, Str. Grădina Episcopiei (Episcopiei).

Download


Alte articole

Radu-Petre Năstase
Model de regenerare urbană în Olanda. Studiu de caz: Breda (2009)