ro | en
ArgumentNr. 1/2009

Model de regenerare urbană în Olanda. Studiu de caz: Breda

Rezumat

Studioul olandez de arhitectura Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.) condus de arhitectul Rem Koolhaas, a realizat masterplanul Chasse Campus, plan conținând celebrele turnuri proiectate de arhitectul Xaveer de Geyter, Chasse Park, Chasse Theatre al lui Herman Herzberger și clădirea operei a lui Erick van Egeraat, proiecte care au transformat definitiv centrul orașului Breda într-un exemplu elocvent de regenerare urbană.

Pentru oraș au fost proiectate și realizate noi cartiere rezidențiale, iar cartierele care au fost construite după cel de-al doilea război mondial au fost restructurate.

Aceeași calitate arhitecturală se regăsește și în zonele industriale realizare la periferia orașului.

La nivel European, Breda a luat parte la proiectul CLIP1. La nivel national, Breda face parte din programul G27 (27 cele mai mari orase din tara) - ceea ce înseamnă că primește bani pentru rezolvarea unor probleme majore legate de orașul în sine. În provincia Brabant, cele mai mari cinci orașe coopereaza între ele, prin programul B5: Tilburg, Eindhoven, s’Hertogenbosch, Breda și Helmond. Breda este singurul oraș din partea de vest a regiunii. B5 lucreaza împreună, în mai multe domenii, sub numele de “Brabant-City”, având ca scop formarea unui parteneriat al marilor orașe din Europa.

Download


Alte articole

Radu-Petre Năstase
Casa Braicoff. Proiect de restaurare și reconversie funcțională (2010)