ArgumentNr. 13/2021

Complexe industriale renovate in mediul urban

https://doi.org/10.54508/Argument.13.11

  • / conf. dr., Universitatea Nationala de Constructii si Arhitectura, Kiev, Ucraina
  • / stud. postuniversitar, Universitatea Nationala de Constructii si Arhitectura, Kiev, Ucraina

Rezumat:

Până de curând, industria a fost un factor principal în formarea orașelor. În perioada cuprinsă de la revoluția industrială la societatea post-industrială, spațiile industriale au evoluat de la clădiri izolate și complexe de producție la parcuri tehnologice de inovație și producție.

În plus, au avut loc procese de planificare urbană precum schimbarea tipurilor de scheme de planificare urbană, zonare funcțională și crearea de rute și rețele de transport. Inițial, industria a gravitat spre locația sau producția (cultivarea) materiilor brute, ulterior s-a mutat în proximitatea resurselor de apă și a arterelor de transport și mai târziu în zonele nepopulate.

Globalizarea și schimbările economice la nivel general au determinat criza și declinul multor complexe industriale care formaseră parte din structura orașelor în timpul procesului de urbanizare activă.

Clădirile și complexele industriale au adesea valoare arhitectonică și istorică, rezultată din utilizarea noilor tipuri de structuri, sisteme de inginerie și stiluri arhitecturale. Valoarea istorică derivă din asocierea acestor obiecte cu evenimente istorice sau cu oameni de știință, ingineri și arhitecți remarcabili.

Cuvinte cheie: mediu arhitectural, renovare, complexe industriale, nivel de intervenție, caracteristici planificare urbană

Publicat în Argument 13/


Alte articole:

Tetyana Kashchenko
Aspecte anticipative ale evoluției locuirii eficiente energetic (2019)