ro | en
ArgumentNr. 1/2009

Identitatea modelelor din Luxemburg – Valea Moselei în peisajul cultural bănățean

Rezumat

În perioada dintre anii 1764 și 1786, aproape 5 000 luxemburghezi emigrează către Banat; primii emigranți fiind semnalați din anul 1724.

Ordonanțele din 1765 și 10 martie 1766 (pentru stoparea emigrației), permit numai următoarelor trei categorii de emigranți: eclesiastici în căutare de beneficii, frontalierii și locuitorii luxemburghezi ai « enclavelor » din străinătate și burghezii care doreau să profite de diplomele sau de arta lor.

Vârsta medie de emigrare a populației, în general, este 25-26 ani, aducând prejudicii recrutării regimentelor naționale de origină luxemburgheză, din patria de origine.

Banatul și provincia depinzând de același suveran, numai guvernul de la Viena putea decide de sancțiuni. Marea majoritate a emigranților fiind insolvabili, nu aveau nimic de pierdut, iar organele fiscale ezitau înainte de a începe acțiuni împotriva lor.

Interesul meu personal pentru studierea acestui subiect are rădăcini în copilăria petrecută în această regiune, a Banatului și impresia puternică pe care mi-a creat-o regăsirea aceleași arhitecturi mulți ani mai târziu pe Valea Moselei.

Download


Alte articole

Maria Icoana Săbăilă Pavlovici
Identitatea modelelor din Luxemburg – Valea Mosellei în peisajul cultural bănățean (2011)