ro | en
ArgumentNr. 9/2017

Context, abordare, atitudine

  • / Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, România

Rezumat

Orice intervenție arhitecturală presupune, în mod evident, o transformare, o metamorfozare și o evoluție a spațiului pe care îl invadează, îl modifică, și pe care îl reașează cu alte referințe și în alte raporturi cu existentul și contextul.

De felul în care această intervenție se face și dă seamă de evoluția ulterioară a spațiului pe care l-a ocupat, dar și de elementele ce determină această transformare, responsabil este arhitectul. Mai mult, arhitectul va incerca să legitimeze, să gasească, o cale de negociere cu locul. Atitudinea lui va evolua între granițele arhitecturale, culturale, istorice sau sociale ale existentului.

Arhitectura este, de la inceputuri pâna astăzi, intr-un continuu proces de acumulari, uneori in pofida, alteori in spiritul, normelor traditionale si a echilibrului identitar. O acumulare de concepte noi în domeniul “meșteșugului” si tehnologiei. Toate în acord cu tot ceea ce a fost (este) nou în gândirea filozofică, socială, artistică.

„Ne-am putea declara mulțumiți dacă locuirea și construirea ar ajunge în sfera a ceea ce este demn de a fi interogat, rămânând astfel ceva ce este demn de a fi gândit.” — Martin Heidegger

Inserția urbană este un concept al modernități și de mare importanta în sensul rezolvării optime a intervenției fără a prejudicia spațiul urban constituit. Construcția realizată de arhitect va fi un raspuns la cererile comunității, un răspuns ce va fi onorat de corecta organizare a spațiului construit, in sensul calitatii lui sociale și culturale, într-o onestă relație cu contextul. Forma și semnificația obiectului de arhitectură va dezvălui, prin soluțiile funcționale, structurale, tehnologice, legaturile cu contextul, cu locul unde interventia arhitecturala este propusa.

Referitor la cele enunțate mai sus, convingerea mea este că o responsabilă “interogare“ a locului, a elementelor ce-l conditionează, a relatiilor ce-l definesc, trebuie facută si analizată ca parte integrantă a procesului de proiectare. De calitatea și corectitudinea acestui set de intrebări depinde în mare măsură reușita abordarii și a optimei atitudinii fata de context.

Download