ro | en
ArgumentNr. 6/2014

Aspecte particulare pentru determinarea spațiului urban printr-un demers bazat pe conceptul sustenabilității

Rezumat

Pornind de la noțiunea de „ambianță în cadrul urban”, înțeleasă ca factor determinant în generarea stării de ambient, în paralel cu observarea și analizarea principiilor sustenabilității, reieșite din parcurgerea unor exemple considerate de noi caracteristice, lucrarea noastră propune o înțelegere a spațiului urban și arhitectural ca finalitate a unui demers bazat pe conceptul sustenabilității.

Cadrul urban reprezintă o acumulare spațială, având la bază ierarhizarea și asocierea unor spații urbane specifice și având ca scop servirea intereselor obiective și subiective (omul, creator și beneficiar). Elementele de cadru urban sau elementele spațiale sunt cele care transpun in spațiu totalul activităților urbane specifice desfășurate.

Spațiul aferent unei activități necesită o adecvare în conformitate cu activitatea desfășurată în teritoriu, iar elementele spațiale, elementele de cadru urban se formeaza în armonie cu activitățile pe care le cuprinde, dar și cu condițiile și nevoile ambientale. Adaptarea spațiului este necesară și din punct de vedere social, dar și economic, aparând nevoia de estetică urbană, nevoia psihologică urbană, sau nevoia de ambient.

Download