ro | en
ArgumentNr. 5/2013

Eveniment Cultural – Copenhaga 2012

Rezumat

Clădirea Twister a fost realizată în 2012 de biroul de arhitectură Christensen & Co Architects şi este amplasată în parcul existent pe plaja cu vedere către Øresund şi Copenhaga.

Turnul a fost numit Twister, din cauza balcoanelor şi a elipselor sale care sugerează o spirală. O jumătate de elipsă este compartimentată, iar cealaltă oferă terase spaţioase. Forma specifică, bine definită a turnului “TWISTER” a transformat spaţiul respectiv într-un adevărat “Genius Loci”, proiectat în spiritul arhitecturii daneze. Acest concept de spaţiu existenţial, caracterizat prin relaţii simbolice şi apriorice geometrizării, sugerează şi defineşte “caracterul” locului.

Reprezintă o prioritate strategică a sistemului politic danez, ambiţia ca Danemarca să fie în topul ţărilor ecologice, inclusiv în domeniul arhitectural. De aceea primăria din Copenhaga a participat într-un mod activ la procesul de obţinere a certificatului “LEED” (Leadership in energy and Environmental Design). Sistemul de certificare a eficienţei energetice LEED oferă dovada oficială, că o clădire atinge parametrii maximi pentru eficienţă energetică şi arhitectură ecologică.

Cuvinte cheie: arhitectură ecologică, eficienţă energetică, eveniment cultural

Download