ro | en
ArgumentNr. 3/2011

Reconsiderarea centrelor pentru vârstnici. Perspectiva medicului geriatru.

Rezumat

Drd. medic Geriatrie și Gerontologie, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”, București / Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București

Principalele motive ale apariției centrelor pentru vârstnici sunt reprezentate de creșterea speranței de viață și de modificarea structurilor sociale, prin trecerea de la familia lărgită tradițională, cu mai multe generații, la o familie restrânsă sau la indivizi izolați. Vârstnicii prezintă frecvent multiple afecțiuni și scăderea autonomiei, necesitând asistență pentru activitățile cotidiene. Discriminarea (ageism) este o problemă reală într-o societate care valorizează vitalitatea tinereții (youthfullness). Schisma între generații, marginalizarea și izolarea se însoțesc de un sentiment marcat al inutilității pe care îl resimt persoanele în vârstă. Din aceste considerente, centrele pentru vârstnici au o importantă componentă de asistență socială și medicală, prin serviciile pe care le oferă.

În Europa occidentală și în America de Nord, spectrul centrelor (settings) pentru vârstnici este larg, de la ansambluri rezidențiale și comunități de vârstnici la spitale de diferite tipuri. Necesitatea îngrijirii pe termen lung (long-term care) a dus inițial la apariția de cămine pentru vârstnici (Nursing Homes), destinate persoanelor cu scădere marcată a autonomiei și cu nevoi importante de asistență medicală continuă. Ca o alternativă s-au dezvoltat Assisted Living Facilities, centre pentru persoane relativ autonome, avănd ca filozofie respectarea preferințelor și creșterea autonomiei rezidenților. În România, centrele pentru vârstnici sunt reprezentate în special de cămine pentru bătrâni, de stat sau private, și de centre comunitare (organizate de autoritățile locale) care asigură diverse servicii sociale. În ce direcție se vor dezvolta centrele pentru vârstnici rămâne să fie stabilit de societatea românească și de capacitatea ei de a înțelege persoanele în vârsta și fenomenul îmbătrânirii.

Cuvinte cheie: centre pentru vârstnici, asistență socio-medicală, ageism, nursing homes, assisted living facilities

Download


Alte articole

Mihaela Zamfir (Grigorescu), Mihai Viorel Zamfir
Comunități sustenabile în contextul îmbătrânirii societății. Premise pentru arhitectură (2014)