ro | en
ArgumentNr. 3/2011

Interventii particulare de up-grade. Pledoarie pentru o abordare antropologică.

Rezumat

Istoria anilor funcționaliști, în cazul României, se suprapune până la identificare - desi a debutat anterior celui de-al doilea război mondial - cu cea a regimului comunist. Marile ansambluri rezidentiale au confruntat vointele uniformizatoare ale edililor orașului cu vointele de personalizare ti diferentiere ale locuitorilor. Modelul a produs nu doar mutatii economice ci si sociale ti familiale. Initiativiele individuale de ridicare a confortului locuirii au fost gesturi catalogate înainte de 1989 ca fiind gresite pentru că întrerupeau ori marcau cu însemne particulare un întreg unitar.

Îndată ce a fost posibil – după 1989 – acest fapt a devenit un fenomen, încă în derulare, caracterizînd initiativele particulare de schimbare din ansamblurile de blocuri, prin succesive interventii de up-grade, orientate pe rând, către sporirea confortului individual al apartamentelor, ambientarea ti refunctionalizarea spatiilor din jurul blocurilor, aleilor de acces, scărilor de bloc dar ti către investirea străzii cu multiple functiuni câteodată, cu valoare simbolică. Subiectii acestor practici s-au aflat ti încă se mai află într-un firesc proces de adaptare ti apropriere, de afirmare a propriei individualităti, de teritorializare - ca gesturi de recăpătare a unei anumite sigurante, de asumare a cotidianului, nu totdeauna conform cu așteptările lor.

Putem deduce din aceste realităti că valoarea arhitecturii practicata la o asemenea scară ar trebui să constea în libertatea pe care noi, arhitecti o lăsăm utilizatorilor de a-ti personaliza - asumându-ti gestul - diferite spatii, perfectionându-le în timp.

Download