ro | en
ArgumentNr. 3/2011

Microinterventions

Rezumat

« Microintervenții » se dorește a fi un concept ce vine în ajutorul spațiului public bucureștean, propunându-și să il amelioreze șși să îl dezvolte. Microintervenția este gândită ca un răspuns la nevoile spațiului public, atât de greu de găsit în București. Pentru că piețele publice bucureștene sunt, în marea lor majoritate, niște simple intersecții, iar atunci când spațiul public are totuși o anumită calitate de caracter configurativ (parc, piață publică autentică), el este deseori lipsit de atenția urbană ce i se cuvine (buna întreținere, promovare).

Însă spațiul public are un rol urban esențial, reprezentând puntea de legătură între cetățeni șși societate. Este locul de manifestare a opiniei civice, șși în același timp locul negocierii cu autoritatea. In București, spațiile publice sunt cvasi-inexistente, șși deseori funcționează necorespunzător.

În consecință, propunem intervenții minimale (« microintervenții ») în diverse puncte ale orașului, fie ele spații ample sau simple locuri de trecere (« hotspot »-uri), pentru ca respectivele locații să devină cu adevărat spații publice. Nu considerăm că este nevoie de intervenții majore, ale căror costuri să constituie impedimente în calea realizării, ci propunem microintervenții, pe arii restrânse, cu un consum mimim de resurse. Propunem, de asemenea, ca această operațiune să se desfășoare cât mai transparent șși cât se poate de public, prin dezbateri publice șși grupuri de discuție - o platformă socială la care să aibă acces orice cetățean interesat. În tot acest demers, considerăm esențială implicarea directă a studenților șșcolii de arhitectură șși a cadrelor didactice interesate - care ar coordona activitățile alături de autorități.

Download