ro | en
ArgumentNr. 2/2010

Identitate colectivă. Rolul valorilor de patrimoniu în reactivarea spațiului public contemporan

Rezumat

Coexistența valorilor de patrimoniu ca mărturie rămasă, înconjurată de un cadru contemporan, în multe cazuri poate constitui subiectul unor opinii divergente cu privire la modul de integrare și dialog al ambelor categorii temporale.

O bună completare și corespondență între elementele de patrimoniu și cele contemporane asigură un echilibru de existență și continuitate a mărturiei parcursului societăților umane. Astfel se evidențiază particularități, procesul evolutiv sau fracturile temporale, urmate de schimbări de direcții ce dictează redefinirea și reinventarea formei și utilizării spațiilor de viață cu efecte și cauze în strânsa legătură cu consistența societății utilizatoare.

Aducând în discuție câteva din cazurile rezolvate urbanistic și architectural, de integrare a valorilor de patrimoniu existente într-un cadru urban contemporan cunoscut precum Paris-ul, se poate umări un întreg proces de gândire și aplicare a unor reguli care pe lângă o încadrare formală operează la nivelul relațiilor, a corespondenței între acțiunile umane, a obișnuinței și comfortului de utilizare a acestor spații. Acestea relevă modul în care se generează reacții și efecte ce pot induce controlat o stare evolutivă pozitivă.

Download


Alte articole

Cristina Constantinescu
Experimente culturale internationale și reconfigurări urbane – șanse urbane (2013)

Cristina Constantinescu
Priorități în valorificarea și eficientizarea spațiului urban și arhitectural. Obiective de politică urbană (2009)