ro | en
ArgumentNr. 2/2010

Vechi și nou în arhitectura Maramureșului

Rezumat

În Țara Maramureșului există opt biserici din lemn înscrise în Lista Patrimoniului Mondial. Din păcate satele care formează cadrul acestor biserici minunate au intrat într-un proces de destructurare. Cuceririle „civilizației” au săpat răni adânci, care sunt iremediabile, odata cu plecarea la lucru în străinatate a generației tinere și întoarcerea cu modele de construire împrumutate și cu fondurile necesare pentru a le reproduce.

Pentru conservarea alcătuirii spațiale a satului maramureșean trebuie salvate ”in situ” un număr cât mai mare de clădirii tradiționale din lemn și adaptate la exigențele de locuire modernă.

O locuința tradițională din Sapânța, de care inițial proprietarul dorea să se lipsească devenind prea mică pentru nevoile sale, a fost demontată și refacută în localitatea Nistru. Astfel de la o casă de 73,30 mp cu 2 încăperi de locuit s-a ajuns la o locuință de 245,00 mp care răspunde nevoilor unei familii moderne .

După remontarea peste demisol a casei de lemn, podul înalt refăcut integral a fost amenajat ca spațiu suplimentar pentru locuire și s-a adaugat un foișor deschis pentru a lua masa în aer liber. Demisolul ce folosește ca bază pentru casa strămutată adăpostește funcțiunile noi: bucătăria cu locul de luat masa, cămară, baie și spații de depozitare.

Pridvorul este adăugat recent la intrarea în bucătărie și este realizat în același stil cu casa veche de către meșterul Hotico Gavrilă. La parter intenția a fost să se păstreze imaginea casei vechi nealterate realizandu-se intervenții noi strict funcționale.

Download