ro | en
ArgumentNr. 16/2024

Arhitectul John Lautner. Spațiul care dispare

https://doi.org/10.54508/Argument.16.22

  • / Universitatea Technică “Gheorghe Asachi”, Facultatea de Architectură “G.M. Cantacuzino”, Iași, RO

Rezumat

Lucrarea de față prezintă experiențe spațiale imersive și cinematografice, care sfidează abordările convenționale ale formei și spațiului, din unele din cele mai renumite clădiri ale arhitectului John Lautner.

Conceptul lui Lautner de spațiu care dispare descrie fluiditatea și conexiunile subtile dintre interior și mediul natural. Curgerea secvențelor arhitecturale punctată cu vederi neașteptate și compoziția dinamică a luminii creează un sentiment de mișcare și intrigă vizuală.

John Lautner, unul dintre cei mai inovatori și vizionari arhitecți ai secolului al XX-lea, este apreciat pentru abordarea sa de design radical și futurist, cu o atenție deosebită acordată structurii, sitului, spațiului și materialității. A fost discipol al lui Frank Lloyd Wright la Taliesin în perioada 1933 - 1938, apoi și-a construit o carieră remarcabilă de aproape șase decenii, dezvoltându- și un stil sofisticat, caracterizat prin fantezie și minimalism. Lautner a valorizat într-o viziune personală noțiunile arhitecturale de concept total și unitate organică, pe care le-a învățat de la marele maestru.

Prin pasiunea sa pentru tehnică și inginerie, precum și prin măiestria de a crea spații atmosferice și funcționale, John Lautner a creat o arhitectură experiențială care a rămas revoluționară și impresionantă chiar și astăzi. Clădirile lui Lautner s-au remarcat drept unele dintre cele mai iconice și extravagante din Los Angeles și au fost intens utilizate în industria filmului și spectacolelor de la Hollywood. Volumele sale futuriste și spațiile cinematografice au oferit decoruri arhitecturale spectaculoase pentru poveștile de pe ecrane.

Cuvinte cheie

architectură organică, concept total, experiență spațială imersivă, spațiu cinematografic, inovație, forme arhitecturale spectaculoase

Download