ArgumentNr. 13/2021

Ancore de memorie în arhitectura dementia-friendly si limitele verstatilității spațiale în contextul pandemiei de Covid-19

https://doi.org/10.54508/Argument.13.01

  • / șef de lucrări dr. arh., Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București, RO
  • / dr. C.S.III, biol, Spitalul Universitar de urgență „Elias”, București, RO
  • / dr. psih. cl., Spitalul Universitar de urgență „Elias”, București, RO
  • / asist. univ. dr. med., Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, RO

Rezumat:

Tendința actuală de îmbătrânire a populației duce la creșterea semnificativă a afecțiunilor corelate cu vârsta, inclusiv a numărului persoanelor cu tulburări neurocognitive (TNC), boala Alzheimer fiind una dintre cele mai cunoscute cauze pentru TNC. În acest context se vorbește de o arhitectură dementia-friendly (ADF) / prietenoasă pentru persoanele cu TNC. Pandemia actuală de COVID-19 aduce noi provocări în îngrijirea persoanelor cu TNC, în menținerea unei calități a vieții optime și a unei stări de bine rezonabile, provocări la care arhitectura poate răspunde prin intermediul unor instrumente arhitecturale specifice.

Pornind de la limitările pe care le aduce boala Alzheimer, și anume o hartă mentală deteriorată, ambiguă, uneori deconectată de la realitate, suprapuse peste provocările pandemiei de COVID-19 care au însemnat de cele mai multe ori nevoia de mai mult spațiu fie că vârstnicul stă acasă sau este instituționalizat, lucrarea își propune să investigheze limitele versatilității spațiale în arhitectura dementia-friendly.

Studiul se centrează pe conceptul de “ancoră de memorie“ transpus în ADF pentru persoanele cu TNC prin nevoia constantă de stabilitate spațială, de rutină și repere. Lucrarea de față cercetează interdisciplinar, atât în cazul îngrijirii la domiciliu cât și în centre instituționalizate, raportul între două tipuri de multifuncționalitate: prin comasare-concomitență și prin polivalență-adaptabilitate. Este utilizată ca metodă de cercetare interviul explorativ cu întrebări deschise.

ADF pune accent pe siguranța și confortul utilizatorului, pe compensarea deficitelor de memorie și de orientare temporo-spațială și pe managementul simptomelor afective și comportamentale precum agitația, depresia sau anxietatea. Stabilitatea, inerția spațială în raport cu funcțiunea este prioritară, versatilitatea ca procedeu rămânând mai curând subordonată. Pandemia de COVID-19 și distanțarea fizică/socială recomandate au dus de multe ori la nevoia de restrângere a activităților într-un perimetru privat și astfel la nevoia de versatilitate la domiciliul sau in camera vârstnicului instituționalizat.

Provocările pandemiei cu COVID-19 pentru ADF pot fi gestionate printr-o abordare interdisciplinară.

Cuvinte cheie: arhitectură dementia-friendly, ancoră de memorie, versatilitate spațială, calitatea vieții, pandemia de COVID-19, interdisciplinaritate

Publicat în Argument 13/