Jurnalele blocurilor. Un exemplu de cercetare interdisciplinară realizată în comunitățile dezvoltate în locuințele colective socialiste din București
https://doi.org/10.54508/Argument.12.06
- Cristina-Gențiana Dumitrașcu / asist. dr. arh., Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti, RO
Rezumat
Jurnalele Blocurilor este o platformă care încurajează dezvoltarea de metode alternative de a investiga, analiza și proiecta arhitectura. Proiectul își propune să reconsidere relația ierarhică dintre arhitect și utilizatorul spațiului, aducând la un loc, profesioniști, arhitecți, studenți de la facultățile de arhitectură și design și locuitori ai locuințelor colective tipizate socialiste, într-un proces etapizat, pentru a asigura transmiterea reciprocă de informație. Acest proces include documentare teoretică, analiză, interviuri, ateliere de desen și machetare, mici evenimente expoziționale, care se vor desfășura tot în cartier, ateliere de co-design, o platformă online de documentare și o publicație cu rezultatele întregului proces.
Acest articol va aduce în discuție rezultatele celor două prime evenimente, Vernisaj de Cartier și Ceai în Cartier/ Ce ai în Cartier?, care aparțin primului an de cercetare din cadrul proiectului Jurnalele Blocurilor, o cercetare multidisciplinară a trei comunități formate din locuințe colective socialiste tipizate.
Cuvinte cheie
cercetare interdisciplinară, benzi desenate arhitecturale, secvență, locuințe colective tipizate socialiste