ro | en
ArgumentNr. 11/2019

Teatrul neconvențional în spațiul privat al locuinței

https://doi.org/10.54508/Argument.11.13

  • / Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, România

Rezumat

Spectacolul de teatru a prins viață în spații variate de la amfiteatrul grec, până la forma consacrată și asimilată a teatrului cu scenă închisă și spectatori dispuși în fața acesteia, devenită simbol al reprezentărilor clasice. Tumultul din secolul XX accentuat de cele două Războaie Mondiale și apariția filmului a contribuit semnificativ asupra fenomenului teatral. În acest context, schimbările survenite în modul de percepție al teatrului de câtre public, declanșează soluții de revitalizare, redate de regizorii și teoreticienii ultimelor deceni. Aceștia mizează pe un spectacol credibil, viu, pur, în care limita spațială dintre spectacol și spectator este înlăturată.

Având un context nelimitativ, teatrul neconvențional pătrunde în viața cotidiană a spectatorilor depășind limita convențională a clădirilor specifice spre spații alternative, nonteatrale.

Atunci când ne confruntăm cu spațiile temporare, reprezentațiile teatrale neconvenționale pot fi realizate oriunde, inclusiv în spațiul privat al locuinței. În acest context vom analiza relația dintre spectacolul de teatru și spațiul locuit. Acest nou concept ce exploatează temporar spațiul privat al locuinței este prezent și în Romania prin intermediul festivalurilor de teatru precum: „Home Fest”, „Cultura’n Șură”, etc.

Download