Colaj de povești. De la Orient...la metropolă
https://doi.org/10.54508/Argument.10.16
- Corina Lazăr / Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, România
Rezumat
Articolul pune în discuție problema orașului București privită din două perspective. Prima este legată de problema locuirii și a oamenilor; cea de- a doua perspectivă vizează evoluția sa în timp atât din punct de vedere al structurii urbane, cât și din cel al prismei politice. În fapt, toate nevoile umane și idealurile politice au contribuit la schimbarea repetată a imaginii orașului nostru, acest lucru având drept consecință, în cazuri extreme, pierderea autenticității (spre exemplu, perioada regimului comunist). Ulterior, am dorit să răspund acestor probleme în cadrul temelor de la atelierul de proiectare, sub forma unor manifeste, care s- au dezvoltat în jurul a 3 cuvinte cheie: „treceri”, „oameni”, „casă”.
Cred că am găsit acest aspect pitoresc prin plimbările repetate prin oraș care, de fiecare dată, mi- au prezentat capitala nu doar din prisma unui loc care dorește să capete statut de metropolă, cât un oraș neînțeles, cu nevoi umane pe care statul le ignoră. Aceste plimbări care te ajută să percepi tu singur pulsul vieții urbane, să simți unele momente semnificative în cadrul acesteia.
București, privit ca centrul romanității orientale, privește atât către Orient, cât și spre Occident. Relațiile politice și economice întreținute pe plan internațional cu diferite popoare/ țări, găsesc Capitala situată într-un demers al asimilării de elemente culturale ce ajung să ne prezinte orașul drept un colaj, o întrepătrundere de elemente eterogene.
Diferite relatări ale străinilor care vizitau țara ne prezintă capitala drept un cumul de activități, lucru care și-a pus amprenta asupra modului în care ni se dezvăluie astăzi viața unor case ale Bucureștiului, ce sunt adevărate opere de arhitectură (Casa Nanu Muscel, Casa Melic, Casa Eden, Casa Monteoru). Dar acum se face o trecere către un mod de viață mult mai pragmatic, o altfel de abordare care de cele mai multe ori sfârșește prin a înlătura tradiția locului, iar silueta urbană a orașului capătă expresii nedefinite, sfârșind cu o imagine dezintegrată.